Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά από το 2013

Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά από το 2013

Ο ΕΦΚΑ έθεσε σε εφαρμογή την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για την επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών σε κύρια και επικουρική σύνταξη με τους νόμους 4051 και 4093 του 2012

Με μία ηλεκτρονική αίτηση που πρέπει να υποβάλλουν οι συνταξιούχοι στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), μπορούν να ζητήσουν από σήμερα την επιστροφή αναδρομικά των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών με τον ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.

Ο Οργανισμός έθεσε από σήμερα σε λειτουργία την online εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης με τους κωδικούς του Taxisnet, που αφορά στη διακοπή των μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 (παρακράτηση του ποσοστού 12% για κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ) και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη. Ουσιαστικά, με την αίτηση προς αυτή οι συνταξιούχοι θα ζητούν αναδρομικά από το 2013 μέχρι και σήμερα τα ποσά που παρακρατήθηκαν παρανόμως από τη σύνταξή τους, σύμφωνα με τις οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επίσης, θα ζητούν να τους καταβάλλεται από εδώ και στο εξής τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, όπως αυτά καταβάλλονταν μέχρι 31-12-2012. Η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια ή/και την επικουρική σύνταξη. Έτσι, θα επιτευχθεί αφενός η διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και αφετέρου θα αποφευχθούν οι ουρές και η σώρευση αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.

Επισημαίνεται, ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία υποχρεώνονται να δώσουν αναλυτική λίστα για τις περικοπές, όπως αποδεικνύεται από την παρόμοια απάντηση που έδωσε ο ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης, στο αίτημα του συνταξιούχου που κέρδισε με την πρωτόδικη απόφαση αναδρομικά 11.185 ευρώ.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι η συμπλήρωση της αίτησης δεν σημαίνει απαραίτητα επιστροφή των χρημάτων, καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθηθούν δικαστικές διαδικασίες ή να υπάρξει απόφαση από την κυβέρνηση.

news

Αφησε το σχόλιο σου

Η Διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Close