Tαξίμι. (Video)

Tαξίμι. (Video)

ΓΡΑΦΕΙ Ο Nick

Το ταξιμι σίγουρα είναι φιλοσοφία. Η ώρα που ο παίχτης χτυπάει την πρώτη του νότα είναι ιερή. Ούτε βλέπει,ούτε μιλάει,ούτε αναπνέει. Τη στιγμή εκείνη καταθέτει την ψυχή του,η οποία μέσα από την καρδιά του περνάει στα χέρια του και από εκεί στα τάστα  και στις χορδές του οργάνου του. Εκεί ξεκινάει και το ταξίδι αρκεί να μην είσαι από αυτούς που κάνουν ωτοστόπ. Το ταξίμι είναι η πορεία προς την ελευθερία.

Δεν είναι ένα ένα συμβατικό κομμάτι μουσικής. Δεν έχει ούτε μέτρο, ούτε ρυθμό. Τα όργανα που το συνοδεύουν είτε σωπαίνουν,είτε το ακολουθούν χαμηλόφωνα. Την ίδια στιγμή που γεννιέται πεθαίνει κιόλας και μέσα του δεν χωράνε επιδείξεις και φανφάρες.

Σε όλες τις μουσικές του κόσμου υπάρχει ο αυτοσχεδιασμός. Τα ταξίμια προέρχονται από τους μικρασιάτικους αμανέδες που δημιουργόυσαν την ίδια ατμόσφαιρα. Οι Έλληνες παίχτες όμως αποτίναξαν κάθε τι το ξενόφερτο και δημιούργησαν δικό τους χαρακτήρα. Το πρώτο ηχογραφημένο ταξίμι είναι “Το Μινόρε του Τεκέ” και η παραγωγή έγινε στην Αμερική.

Tα πρώτα ταξίμια των ρεμπέτηδων είναι λιτά και επιβλητικά. Αργότερα οι μάγοι δεξιοτέχνες δίνουν ένα πιο περίτεχνο και μουσικό ύφος. Όμως όλοι τους είχαν στόχο, πέρα από το να φτιάξουν ονειρικά τραγούδια, να αναδείξουν το μπουζούκι, πράγμα το οποίο το πέτυχαν άψογα.

Τα ταξίμια μπορούν να κρατήσουν από 5 δευτερόλεπτα μέχρι και μισή ώρα,αναλόγως πάντα την διάθεση του παίχτη. Χρειάζεται όμως προσοχή μεγάλη γιατί αν γίνεις φλύαρος κινδυνεύεις να χαθείς μέσα στους δαιδαλώδης “δρόμους” του οργάνου. Αφού λοιπόν ψάξεις καλά μέσα σου,βρεις τον πραγματικό σου εαυτό,αναλογιστείς ποιοι άντρες κέντησαν πάνω στο μπουζούκι,κράτα την αναπνοή σου και ρίξε την πρώτη σου πενιά.

Αφησε το σχόλιο σου

Η Διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Close