Το ψήσιμο θέλει τέχνη

Τα ψάρια απαιτούν μεγάλη δεξιοτεχνία στο ψήσιμο.

Για να έχετε τέλειο αποτέλεσμα θα πρέπει τα κάρβουνα να είναι απλωμένα κατά μήκος της ψησταριάς και η δύναμη της φωτιάς τόση ώστε να μην αντέχει το χέρι μας πάνω από 2 δευτερόλεπτα στο ύψος που θα βάλουμε τα ψάρια. Τα ψάρια πρέπει να μπαίνουν περίπου 10 – 12 εκατοστά πάνω από τα κάρβουνα.

Η σχάρα πρέπει να είναι καθαρή από προηγούμενα ψησίματα και πριν βάλετε τα ψάρια να «κάψει» καλά για τουλάχιστον 10 λεπτά!

Επειδή πολλές φορές ψήνουμε μικρά ψάρια (σαρδέλες, γαύρο κ.ά.) χρησιμοποιούμε την ειδική σχάρα που επιτρέπει να τα γυρνάμε όλα μαζί.

Ένα ακόμα μυστικό είναι το καλό λάδωμα. Λαδώνουμε καλά τη σχάρα, αμέσως πριν βάλουμε το ψάρι επάνω. Προηγουμένως, έχουμε αλατίσει και έχουμε λαδώσει πολύ καλά και το ψάρι. Αλείφουμε και πάλι με λάδι το ψάρι, πριν το γυρίσουμε πλευρά στη σχάρα.

Δοκιμάστε να ψήσετε τόνο, ξιφία, σολομό, τσιπούρα, λυθρίνι ή οποιοδήποτε άλλο μεγάλο ψάρι προτιμάτε.

Πόση ώρα ψήνουμε;

Φιλέτα ψαριών: περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ψάρια βάρους μέχρι 200 γρ.: περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ψάρια βάρους περίπου 300 γρ.: περίπου 7 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ψάρια βάρους 500 – 600 γρ.: περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ψάρια 1 κιλού: περίπου 15 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ψάρια 2 κιλών: περίπου 25 λεπτά από κάθε πλευρά.

Πότε το γυρνάμε;

Όταν ξεκολλάει εύκολα από τη σχάρα. Στο γύρισμα χρησιμοποιούμε πλατιά σπάτουλα.

Πότε είναι έτοιμο;

Μόλις τα κομμάτια της σάρκας, που βρίσκονται δίπλα στη ραχοκοκαλιά και από τις δύο πλευρές, ξεκολλάνε εύκολα το ένα από το άλλο, βγάζουμε το ψάρι αμέσως, αλλά με προσοχή, για να μη διαλυθεί.

news