Samsung Galaxy S8 / S8+ Review(Βίντεο)

Samsung Galaxy S8 / S8+ Review(Βίντεο)

                                              

Με την κυκλοφορία της 8ης γενιάς του Galaxy S, η Samsung καλείτε να ξεπεράσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισε ποτέ η εταιρεία και συγκεκριμένα το φιάσκο της κυκλοφορίας του Galaxy Note 7 το περασμένο Φθινόπωρο.

Με το γνωστό πρόβλημα στη μπαταρία που οδήγησε σε τραυματισμούς και σε 2 ανακλήσεις, το Galaxy Note 7 είχε μια πολύ σύντομη ζωή στην αγορά, με το γόητρο του κορυφαίου κατασκευαστή smartphone στον κόσμο να δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα. Ασχέτως αν η οικονομική ζημιά αλλά και η ζημιά στην εικόνα της κορεατικής εταιρείας περιορίστηκαν σημαντικά, εντούτοις από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι η κυκλοφορία του Galaxy S8 που θα ακολουθούσε λίγους μήνες μετά, έπρεπε να δημιουργήσει αίσθηση.

Και η ίδια άλλωστε η Samsung, ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών όταν ήδη από το Φεβρουάριο και την έκθεση MWC, έκανε λόγο για ένα smartphone που θα έφερνε επανάσταση στο χώρο των smartphones, ειδικά με την εμφάνισή του. Η παρουσίαση των νέων Galaxy S8 και Galaxy S8+ πριν μερικές εβδομάδες αποτελεί μία από τις σημαντικότερες που έχει προχωρήσει ποτέ η εταιρεία, και λίγες εβδομάδες μετά, είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας μετά από μια μακρά περίοδο δοκιμών και με τις δύο συσκευές.

Infinity Display

Κατά γενική ομολογία, τα τρία τελευταία χρόνια, η Samsung έχει κάνει άλματα στο θέμα της εμφάνισης και της ποιότητας κατασκευής των κινητών τηλεφώνων της. Οριστικό παρελθόν αποτελεί η παρουσία πλαστικού όχι μόνο από τα κορυφαία της μοντέλα αλλά και από μοντέλα της μεσαίας κατηγορίας, κάτι που συνδυάζεται και με όμορφη εμφάνιση στις περισσότερες περιπτώσεις.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δημοσιευμένη Εικόνα

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το περσινό Galaxy S7 edge, ένα από τα ομορφότερα smartphone της αγοράς με τις χαρακτηριστικές κυρτές πλευρές αριστερά και δεξιά της οθόνης. Έτσι η Κορεατική εταιρεία εξελίσσει τον edge σχεδιασμό ο οποίος ξεκίνησε το 2014 με την περιορισμένη κυκλοφορία του Galaxy Note Edge, φτάνοντας φέτος στο εντυπωσιακό Galaxy S8 με την Infinity Display. Με την κυκλοφορία του Mi Mix από τη Xiaomi και του LG G6, είναι ξεκάθαρο ότι βαδίζουμε σε μια εποχή όπου οι κατασκευαστές επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν όσο το δυνατό περισσότερα τα περιθώρια στην εμπρόσθια όψη, έτσι ώστε να μη βλέπουμε τίποτα άλλο πέρα από την οθόνη.

Καταλαμβάνοντας το 92% της εμπρόσθιας όψης, η οθόνη του Galaxy S8 είναι απλά εκπληκτική όπως και ο γενικός σχεδιασμός της συσκευής που συνοδεύεται και πάλι από κυρτές πλευρές αριστερά και δεξιά της οθόνης. Για να το καταφέρει αυτό η Samsung, προχώρησε σε κάποιες αναμενόμενες κινήσεις όπως στην αφαίρεση του Home button και των πλήκτρων ελέγχου για πρώτη φορά σε συσκευή της εταιρείας, αλλά και στη μεταφορά του λογότυπού της, το οποίο πλέον υπάρχει μόνο στο πίσω μέρος με όχι τόσο έντονη γραμματοσειρά.

Το να χειρίζεσαι οποιαδήποτε από τις δύο συσκευές και ειδικά το Plus μοντέλο, είναι σίγουρα μία ξεχωριστή εμπειρία. Το γεγονός ότι η οθόνη καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την εμπρόσθια επιφάνεια, δίνει μια διαφορετική αίσθηση απ’ ότι είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια όχι μόνο από μοντέλα της Samsung αλλά από τη συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς, κάνοντας «επώδυνη» την επιστροφή σε κάποιο άλλο smartphone.

Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8

Στο κράτημα, και τα δύο μοντέλα είναι πιο άνετα από το Galaxy S7 edge αν και με μεγαλύτερες οθόνες, όχι μόνο εξαιτίας της διαφορετικής αναλογίας διαστάσεων -θα αναφερθούμε αναλυτικά στη συνέχεια- αλλά και μιας διαφορετικής αίσθησης στην αφή που μας αφήνει το άγγιγμα στο μεταλλικό πλαίσιο περιμετρικά.

Το μόνο πρόβλημα που εντόπισα είναι και αυτό που αναφερόταν ακόμα και από την περίοδο των διαρροών, όταν έγινε σαφές ότι με την αφαίρεση του κεντρικού πλήκτρου, η Samsung θα μετακινούσε τον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος στο πίσω μέρος και δεξιά της κάμερας, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Ο αισθητήρας των καρδιακών παλμών που βρισκόταν σ’ αυτό ακριβώς το μέρος, έχει πλέον μεταφερθεί στα αριστερά της κάμερας. Πέρασα αρκετές ημέρες και με τις δύο συσκευές και αρχικά οι εντυπώσεις μου ήταν πλήρως αρνητικές αφού το ξεκλείδωμα της συσκευής ήταν μια δύσκολη διαδικασία, με τον δείκτη μου να μη στοχεύει απολύτως καλά τον αισθητήρα, κάνοντας πριν και ένα ταξίδι από τη διπλανή κάμερα.

Με τον καιρό, η όλη διαδικασία γίνεται πολύ καλύτερη αν και δε λείπουν οι δύσκολες στιγμές, ειδικά στην περίπτωση του μικρότερου Galaxy S8. Τα πράγματα είναι σίγουρα πιο δύσκολα για τους αριστερόχειρες, με τη Samsung ξεκάθαρα να μη τους έχει λάβει υπόψη της. Περιμένουμε πάντως μελλοντικά να δούμε την ενσωμάτωση του αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη, μια κίνηση που θα λύσει όλα αυτά τα θέματα και σίγουρα θα είναι πιο εντυπωσιακό επίτευγμα.

Πάντως το δακτυλικό αποτύπωμα δεν είναι ο μοναδικός βιομετρικός τρόπος να ξεκλειδώσουμε τη συσκευή, με τη Samsung να προσθέτει άλλους δύο, αυτό με την αναγνώριση της ίριδας αλλά και έναν τρίτο, με αναγνώριση προσώπου. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται μια σχετικά γρήγορη διαδικασία ρύθμισης αν και δε λείπουν τα προβλήματα. Κατά τη χρήση, η αναγνώριση ίριδας συναντά προβλήματα με όσους χρήστες φορούν γυαλιά ενώ σε πολύ φωτεινά σημεία ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους, η αναγνώριση μπορεί να μην ολοκληρωθεί. Η αναγνώριση προσώπου είναι λίγο πιο γρήγορη ενώ οι δοκιμές μου να τη ξεγελάσω με κάποια φωτογραφία, δεν αποδείχτηκαν επιτυχημένες κάτι που δείχνει ότι τουλάχιστον δεν είναι τόσο εύκολο όσο πολλοί εικάζουν εκτός και αν έχετε δίδυμο αδερφό/αδερφή…

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η παρουσία γυαλιού στο εμπρόσθιο και πίσω μέρος, προστατεύεται από Gorilla Glass 5, που σύμφωνα με την Corning, αποτελεί σωτήριο σε πτώσεις ακόμα και από 1.5 μέτρο αλλά και από γρατζουνιές ή χαρακιές. Όπως και πέρσι, το Galaxy S8 και Galaxy S8+ παραμένουν αδιάβροχα υποστηρίζοντας το πρότυπο IP68 που τα κάνει ανθεκτικά σε πτώσεις νερού (όχι θαλασσινού) σε βάθος έως 1.5 μέτρου και για 30 λεπτά.

Άλλα στοιχεία που ξεχώρισα είναι η παρουσία μονοφωνικού ηχείου για ακόμη μια χρονιά, αλλά και η ύπαρξη θύρας USB Type-C, κάτι που προστάζει η εποχή. Στην αριστερή πλευρά βλέπουμε και την παρουσία ενός πλήκτρου το οποίο προορίζεται για ενεργοποίηση του Bixby, του ψηφιακού βοηθού που διαθέτει αποκλειστικά το S8 και για τον οποίο θα κάνουμε στη συνέχεια της παρουσίασης μια σχετική αναφορά. Εντύπωση προκαλεί η απόφαση της Samsung να ενσωματώσει τη κλασσική θύρα ακουστικών χωρίς να ακολουθήσει το ρεύμα των καιρών. Ίσως η απόφαση αυτή οφείλεται στην ελαχιστοποίηση πιθανόν παραπόνων από χρήστες όμως είναι θέμα χρόνου η Samsung να προχωρήσει στην αφαίρεσή της, πιθανότατα με το επερχόμενο Galaxy Note 8.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δεν είναι υπερβολή να πω ότι το Galaxy S8 και Galaxy S8+ είναι τα πιο όμορφα smartphones που έχω πιάσει ποτέ στα χέρια μας, με την οθόνη και τα ελάχιστα περιθώρια που διαθέτει, να είναι ξεκάθαρα υπεύθυνη γι’ αυτό.

Οθόνη, μπάρες και Πυθαγόρειο Θεώρημα

Η Infinity Display οθόνη των Galaxy S8 και Galaxy S8+, δε ξεχωρίζει μόνο για τα ελάχιστα περιθώρια που διαθέτει αλλά και τη μοναδική αναλογία διαστάσεων 18.5:9 που βλέπουμε για πρώτη φορά σε smartphone Υπενθυμίζουμε ότι η LG έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγες ημέρες το G6 με αναλογία 18:9, κάτι που ίσως φανερώνει και μια συγκεκριμένη τακτική από όσους κατασκευαστές θέλουν να κυκλοφορήσουν μοντέλα με ελάχιστα περιθώρια γύρω από την οθόνη.

Με 5,8 ιντσών οθόνη το Galaxy S8 και 6,2 ιντσών οθόνη το Galaxy S8+, το σίγουρο είναι ότι και οι δύο συσκευές μας δίνουν αρκετή επιφάνεια οθόνης σε πολύ μικρότερες διαστάσεις απ’ ότι είχαμε συνηθίσει. Αυτό οφείλεται στη ξεχωριστή αναλογία διαστάσεων και είναι αυτή που κάνει τη διαφορά αλλά και άτοπη οποιαδήποτε σύγκριση με άλλο smartphone στις ίδιες ίντσες και με αναλογία 16:9. Για το σκοπό αυτό θυμηθήκαμε (περίπου) και χρησιμοποιήσαμε το Πυθαγόρειο θεώρημα, όπου όπως μπορείτε να δείτε και στη βιντεοπαρουσίαση, το εμβαδόν της επιφάνειας μιας οθόνης σε ένα smartphone 5,8” με αναλογία 16:9 είναι μεγαλύτερη (E=92,7cm2) από την αντίστοιχη του Galaxy S8 (E=85,4 cm2) στις ίδιες ίντσες.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Το θέμα πάντως με την αναλογία διαστάσεων 18.5:9 αφορά τις εφαρμογές αλλά και τα βίντεο που θα κληθούμε να χρησιμοποιήσουμε και να αναπαράγουμε αφού η πλειονότητα τους δεν είναι συμβατή. Αυτό σημαίνει στην αναπαραγωγή πολλών εφαρμογών, θα δείτε κάποιο κενό πάνω και κάτω από την οθόνη που δε το καλύπτει η εφαρμογή όπως και κατά την αναπαραγωγή βίντεο. Και στις δύο περιπτώσεις η Samsung δίνει τη λύση, στην περίπτωση των εφαρμογών αν επισκεφθούμε τις ρυθμίσεις και επιλέξουμε την «πλήρη οθόνη» για αυτές που δεν καταλαμβάνουν όλο το διαθέσιμο χώρο της οθόνης, μια διαδικασία όχι τόσο «όμορφη».

Στα βίντεο και ειδικά στο ΥοuTube εμφανίζεται ένα στρογγυλό εικονίδιο κατά την αναπαραγωγή που αναλαμβάνει να στρετσάρει αυτόματα την εικόνα, ένα αναγκαίο κακό από τη στιγμή που τα περισσότερα βίντεο υποστηρίζουν την αναλογία διαστάσεων 16:9. Είναι στο χέρι των δημιουργών εφαρμογών και παιχνιδιών να υποστηρίξουν αυτές τις αναλύσεις προκειμένου να μη χρειάζεται ο κάτοχος της συσκευής να επισκέπτεται κάθε φορά τις ρυθμίσεις.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Πέρα από τη μοναδική αναλογία διαστάσεων του Galaxy S8, η ίδια η οθόνη είναι η καλύτερη που έχω συναντήσει σε smartphone. Στηρίζεται φυσικά στην Super AMOLED τεχνολογία με πολύ ζωντανά χρώματα, τα οποία γίνονται ακόμα καλύτερα μέσω της υποστήριξης του προτύπου HDR10 το οποίο έρχεται απευθείας από τις τηλεοράσεις. Βέβαια για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τη διαφορά χρειάζεται να κάνουμε αναπαραγωγή σχετικού περιεχόμενο, το οποίο για την ώρα περιορίζεται σε ελάχιστες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές της συνδρομητικής υπηρεσίας Amazon Video.

Αν και το πιο δημοφιλές Netflix παρέχει θα λέγαμε πιο ενδιαφέρον περιεχόμενο, εντούτοις το Galaxy S8 δεν υποστηρίζει την αναπαραγωγή HDR περιεχομένου από την υπηρεσία, κάτι που πιθανόν έχει σχέση με άλλες συμφωνίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι και το LG G6 υποστηρίζει φέτος μια άλλη σχετική τεχνολογία, το Dolby Vision, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση ο χρήστης μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως το συμβατό περιεχόμενο του Netflix.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Δε ξεχνάω την ανάλυση όπου και εκεί έχουμε μια ασυνήθιστη απόφαση της Samsung. Αν και τα δύο μοντέλα υποστηρίζουν ανάλυση WQHD+ (2960×1440), εντούτοις η προεπιλεγμένη ανάλυση είναι η FHD+ που αντιστοιχεί στα 2220×1080. Αυτό γίνεται ξεκάθαρα για λόγους αυτονομίας και δεν έχουμε παρά να επικροτήσουμε την απόφαση αυτή ειδικά όταν ο χρήστης πρέπει να είναι αετομάτης για να ξεχωρίσει τις διαφορές.

Τεχνικά

Αναμενόμενα, τα δύο νέα Galaxy έρχονται με κορυφαίες παρεμφερής επιδόσεις, εξαιτίας της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας που ενσωματώνουν. Οι μόνες διαφορές που συναντάμε είναι η πρώτη στην οθόνη και η δεύτερη στη μπαταρία.

Το κυριότερο είναι το SoC, με τη Samsung να επιλέγει πάλι τη διπλή λύση όπως και πέρσι. Έτσι το μοντέλο που είχαμε στη διάθεσή μας αλλά και τα περισσότερα που θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη έρχονται με το Exynos 8895 SoC που κατασκευάζει η ίδια η Samsung ενώ αυτά που θα κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενσωματώνουν το νέο Snapdragon 835 της Qualcomm. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο SoC είναι ότι αποτελούν τα πρώτα που έχουν κατασκευαστεί με την τεχνολογία επεξεργασίας 10nm. Στην περίπτωση του Exynos 8895, και σε σύγκριση με την περσινή γενιά, οι διαφορές εντοπίζονται σε 10% καλύτερες επιδόσεις στον τομέα του επεξεργαστή, 27% καλύτερη απόδοση στη GPU ενώ η αυτονομία θεωρητικά σημειώνει αύξηση κατά 20%. Τα παραπάνω νούμερα πάντως δε δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την ανάγκη αναβάθμισης για όποιον είναι κάτοχος της περσινής έκδοσης και δίνει προτεραιότητα απλά στις επιδόσεις.

Όταν αναφερόμαστε στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας, έχουμε στο νου μας και μερικά άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως το Bluetooth 5.0 το οποίο έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερη εμβέλεια από την έκδοση 4,2 ενώ είναι και 2 φορές πιο γρήγορο. Παράλληλα επιτρέπει την παράλληλη σύνδεση του Galaxy S8 σε δύο Bluetooth συσκευές κάτι που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις.

Ακόμα υποστηρίζει σύνδεση με το Galileo, την ευρωπαϊκή απάντηση στο GPS που έχει περάσει από μύρια προβλήματα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υποστήριξη Gigabit LTE αλλά και Gigabit Wi-Fi για ασύρματες ταχύτητες έως 1 Gbps, όπου αυτό είναι δυνατό.

Μπαταρία

Προτίμησα να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά στη μπαταρία των Galaxy S8 και Galaxy S8+ αφού δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που η Samsung πρόσεξε λίγο παραπάνω από τα υπόλοιπα, μετά τα γεγονότα με το Galaxy Note 7.

Η ίδια η κορεατική εταιρεία έχει προχωρήσει σε δημοσιοποίηση της διαδικασίας ελέγχου της μπαταρίας που υπάρχει μέσα στη συσκευή, και η οποία περνά από έναν έλεγχο ασφάλειας 8 σημείων. Αναφέρει μάλιστα ότι η όλη διαδικασία ξεπερνά τα πρότυπα και τους ελέγχους που ακολουθούνται από άλλους κατασκευαστές, κάτι απόλυτα αναμενόμενο αφού τυχόν νέα προβλήματα, θα δημιουργούσαν τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας. Με 2 εβδομάδες στην αγορά πάντως, δεν υπάρχουν αναφορές για οποιαδήποτε πρόβλημα με τις μπαταρίες των νέων Galaxy.

Χωρίς έκπληξη, συναντάμε μεγαλύτερη μπαταρία στο Plus μοντέλο εξαιτίας και του μεγαλύτερου μεγέθους του, κάτι που για κάποιους μπορεί να αποτελέσει και τη δικαιολογία που ψάχνουν για να το προμηθευτούν έναντι του «μικρού» Galaxy S8. Συγκεκριμένα το Galaxy S8+ έρχεται με μπαταρία 3500mAh έναντι 3000mAh του Galaxy S8.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Στις δοκιμές μου, τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσε το Galaxy S8+ και μάλιστα με διαφορά. Με έντονη χρήση, η αυτονομία έφτασε άνετα τη μία ημέρα, αφήνοντας μάλιστα και ένα ικανοποιητικό ποσοστό για την επόμενη ημέρα όπου η φόρτιση γινόταν περίπου το μεσημέρι. Αντιθέτως στο Galaxy S8, χρειάστηκα τις περισσότερες φορές να το φορτίσω το βράδυ αν και κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είχα το άγχος της φόρτισης.

Επιπλέον υποστηρίζεται και πάλι η τεχνολογία της γρήγορης φόρτισης, ένα από τα χαρακτηριστικά που αγαπάω αφού με έχει σώσει αρκετές φορές. Αρκεί μια 10λεπτη φόρτιση προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, με την πλήρη φόρτιση να ολοκληρώνεται περίπου σε 90 λεπτά, στα ίδια επίπεδα με το Galaxy S7.

Android 7.0 Nougat και TouchWiz

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την τελευταία έκδοση της πλατφόρμας του Android σε κάθε ναυαρχίδα της Samsung όμως στο Galaxy S8 η παράδοση σπάει αφού η συσκευή έρχεται με το Android 7.0 Nougat και όχι με την έκδοση 7.1. Αν και οι αλλαγές μεταξύ των δύο εκδόσεων είναι ελάχιστες, το γεγονός αυτό μας προκάλεσε έκπληξη και πιθανόν οφείλεται σε περιορισμό χρόνου από τη στιγμή που η Samsung δεσμεύεται ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει την αναβάθμιση.

Βεβαίως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε κάθε παρόμοια παρουσίαση, συγκεντρώνει το γραφικό περιβάλλον που ενσωματώνει η Samsung στην επιφάνεια του Android, το TouchWiz, αφού παραδοσιακά διαθέτει αρκετές δυνατότητες που διαφοροποιεί κάθε android συσκευή. Για τα νέα Galaxy, η κορεατική εταιρεία συνεχίζει μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια προκειμένου να μετατραπεί το TouchWiz από ένα περιβάλλον το οποίο διακρίνονταν για τον κυκεώνα ρυθμίσεων και άχρηστων εφαρμογών, σε μια σύγχρονη πρόταση που δε θα επιβαρύνει τις επιδόσεις της συσκευής.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Έτσι η Samsung αλλάζει ξανά το σχεδιασμό του TouchWiz, δίνοντας αυτή τη φορά έμφαση στο διαφορετικό σχεδιασμό εικονιδίων -που δε με συγκίνησε- αλλά και με νέα τυπογραφία -αυτή με συγκίνησε-. Το μενού των ειδοποιήσεων και των γρήγορων ρυθμίσεων δε διαφέρει από το Nougat του Galaxy S7 edge με όμορφη κατηγοριοποίηση και πιο «καθαρό» σχεδιασμό. Μου άρεσε αρκετά το μικρό animation εμφάνισης νέου μηνύματος το οποίο αφορά όχι μόνο SMS αλλά και μηνύματα από εφαρμογές όπως το WhatsApp, Viber κ.α

Στις δυνατότητες που ξεχωρίζουν είναι ο Secure Folder, ο ασφαλής φάκελος δηλαδή στον οποίο μπορούμε να αποθηκεύσουμε αρχεία, σημειώσεις, ακόμα και εφαρμογές, στα οποία όμως δε θα έχει κανείς άλλος πρόσβαση εκτός από εμάς. Η προστασία του γίνεται όχι μόνο μέσω αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος αλλά και μέσω αναγνώρισης της ίριδας.

Ένα άλλο στοιχείο που βλέπουμε για πρώτη φορά είναι η δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε το App Drawer, και να φέρουμε όλες τις εφαρμογές στην κεντρική οθόνη μετά την εγκατάστασή τους χωρίς να χρειάζονται μεταφορά, θυμίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο iOS.

Σε ότι αφορά τις «διπλές εφαρμογές», το φαινόμενο δηλαδή να βρίσκουμε προεγκατεστημένες 2 εφαρμογές που είναι υπεύθυνες για την ίδια εργασία, παραμένει στο Galaxy S8, με τις εφαρμογές της Samsung να συγκρούονται με αυτές της Google. Έτσι για τις φωτογραφίες έχουμε τη “Συλλογή” και τα “Google Photos”, για το σερφάρισμα το “Internet” και το “Chrome”, για τα email σας το “Email” και το “Gmail” κ.α

Τα φυσικά πλήκτρα ελέγχου που είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, δίνουν τη θέση τους στα software keys, δίνοντας τη δυνατότητα μέσω ρύθμισης να αλλάξουμε και τη θέση της “επιστροφής” με το “multitasking” πλήκτρο. Αν και το πάτημα των δύο αυτών εικονικών πλήκτρων επιβεβαιώνεται με μια μικρή δόνηση, εντούτοις το home πλήκτρο είναι το μόνο για το οποίο υποστηρίζεται ανάδραση πολλών επιπέδων, τεχνολογία παρόμοια δηλαδή με το Force Touch των τελευταίων iPhone. Για την ώρα πάντως αυτό δε μεταφράζεται σε διαφορετικές λειτουργίες ανάλογα με τη δύναμη του πατήματος, κάτι που πιθανόν θα έρθει στο μέλλον.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Αυτό που θα ήθελα πάντως είναι χωρίς αμφιβολία μια ρύθμιση η οποία θα αναλάμβανε την αυτόματη απόκρυψη όλων των πλήκτρων ελέγχου, κάτι που θα έδινε ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια στην εκάστοτε ανοιχτή εφαρμογή και σίγουρα μια ακόμα πιο εντυπωσιακή εμφάνιση σε συνδυασμό με τη φοβερή οθόνη των νέων Galaxy.

Τέλος, μια σημαντική εξέλιξη έχουμε στην edge άκρη όπου και πάλι δίνει τη δυνατότητα για εύκολη πρόσβαση σε αγαπημένες επαφές και εφαρμογές, όμως ο λιγότερο επιθετικός της σχεδιασμός, έχει κάνει παρελθόν το φαινόμενο των λανθασμένων πατημάτων που πολλοί χρήστες του S6 και S7 edge αντιμετωπίζουν.

Bixby

Ας κάνω και μια αναφορά στο Bixby, το νέο ψηφιακό βοηθό του Galaxy S8 για τον οποίο η Samsung έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο αποκλειστικό κουμπί στα αριστερά της συσκευής. Αποτελώντας στην ουσία μια εναλλακτική στο Google Now, τη Siri και την Cortana, το Bixby ξεκινά με προβλήματα την παρουσία του στην αγορά αφού το δυνατότερο χαρακτηριστικό, αυτό των φωνητικών εντολών δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα από τη Samsung.

Με το πάτημα του πλήκτρου, οδηγούμαστε σε μια προσωποποιημένη οθόνη η οποία διαθέτει πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν (καιρός, ειδήσεις) αλλά και διάφορα άλλα στοιχεία όπως το πόσα βήματα έχουμε κάνει, τη μουσική που έχουμε ακούσει στο Spotify , το επόμενο ξυπνητήρι κ.α. Μάλιστα μαθαίνει από τις συνήθειες μας και μας ενημερώνει μεταξύ άλλων για την ώρα που καλούμε συχνότερα μια επαφή μας (πχ τη μαμάκα μας) αλλά και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε τακτικότερα. Η εμφάνιση των πληροφοριών γίνεται με τη μορφή καρτελών όπως και στο Google Now ενώ μια σύγκριση των δύο αυτών υπηρεσιών γέρνει την πλάστιγγα ξεκάθαρα υπέρ της υπηρεσίας της Google.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Μια άλλη υπηρεσία της Bixby είναι η αναγνώριση προϊόντων και τοποθεσιών, μια δυνατότητα που δε λειτουργεί όπως διαφημίζεται αφού στις δοκιμές μου ελάχιστες ήταν οι εύστοχες μαντεψιές στα προϊόντα ενώ συνάντησα πλήρη αποτυχία στην αναγνώριση αρχαιολογικών χώρων. Θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα από το Bixby στο μέλλον, κάτι που είναι και το πιθανότερο σενάριο αφού η ομάδα ανάπτυξής του είναι αυτή που δημιούργησε και τη Siri της Apple.

Κάμερα

Με τα Galaxy S7 και Galaxy S7 edge να έχουν αν όχι την καλύτερη κάμερα, μία από τις καλύτερες που μπορούμε να βρούμε σε smartphone, η πρόκληση για την εταιρεία ήταν μεγάλη για το διάδοχό τους. Περιέργως οι κινήσεις της Samsung στον τομέα αυτό μπορούν να θεωρηθούν συντηρητικές διατηρώντας τον ίδιο Dual Pixel αισθητήρα των 12MP, και αφήνοντας όπως φαίνεται τα καλύτερα για το επόμενο Note μοντέλο. Αυτό δε σημαίνει πάντως ότι δεν υπάρχουν διαφορές στις λήψεις.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S8

Η μεγαλύτερη είναι στον τρόπο λήψης όπου το υπεύθυνο λογισμικό προχωρά σε 10πλή λήψη μιας φωτογραφίας, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια τη σύνθεση της τελικής, χρησιμοποιώντας τα καλύτερη μέρη των δέκα αυτών φωτογραφιών. Σε δοκιμές μας παρατηρήσαμε λιγότερο θόρυβο αλλά και καλύτερα αποτελέσματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, με το διάφραγμα να παραμένει στο f/1.7.

Οι εξελίξεις όμως στην εμπρόσθια κάμερα είναι σημαντικότερες αφού εκεί ο αισθητήρας αναβαθμίζεται από τα 5 στα 8MP για αρκετά καλύτερες selfies, ειδικά με τη χρήση εντυπωσιακών εφέ που ενσωματώνει το λογισμικό της κάμερας και μας θυμίζουν Snapchat. Ο χρήστης μπορεί ακόμα να προσθέσει «αυτοκόλλητα» στις selfies του αλλά και στις κανονικές φωτογραφίες για ένα πιο ζωντανό περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να διαμοιραστεί στο Facebook, Instagram κ.α

Η εγγραφή βίντεο γίνεται πάντα στην 4K ανάλυση ενώ σε χαμηλότερες αναλύσεις γίνεται χρήση του οπτικού σταθεροποιητή.Σε κάθε περίπτωση, η κύρια κάμερα του Galaxy S8 παραμένει εκπληκτική, χωρίς να φαίνεται ότι μπορεί να χάσει την επαφή με την κορυφή, τουλάχιστον σύντομα.

Συμπέρασμα

Τα Galaxy S8 και Galaxy S8+ είναι δύο κορυφαία smartphones από όλες τις απόψεις, και δε θα ήταν υπερβολή να τα χαρακτηρίσω τα καλύτερα smartphones της αγοράς. Οι επιδόσεις μπαίνουν αυτή τη φορά σε δεύτερη μοίρα αφού η εμφάνιση είναι αυτή που κλέβει καρδιές και βάζει τα γυαλιά στην Apple και το iPhone. Μάλιστα έχω την εντύπωση ότι αν και μέχρι σήμερα το πιθανότερο σενάριο ήταν ένας Android χρήστης να μεταφερθεί στο iOS και το iPhone από το να συμβεί το αντίστροφο, με τα νέα Galaxy η συνθήκη αυτή μπορεί να αλλάξει.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η εκπληκτική οθόνη με τα ελάχιστα περιθώρια αλλά και η απόφαση της εταιρείας για χρήση αναλογίας διαστάσεων 18,5/9 όπως εξήγησα αλλάζει τα δεδομένα σε ότι αφορά το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι μια συσκευή με μεγάλη οθόνη, όμως δε πρέπει να παραβλέψουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται με το λογισμικό.

Κατά τα άλλα τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά βρίσκονται στο ίδιο κορυφαίο επίπεδο με την οθόνη, με την κάμερα να κάνει για ακόμα μια χρονιά θαύματα και να εντυπωσιάζει. Αυτό που δεν εντυπωσιάζει σε καμία περίπτωση είναι η τιμή των δύο συσκευών, με τη Samsung να σπάει τη μπάνκα και να τιμολογεί το Galaxy S8 στα €829 και το Galaxy S8+ στα €929. Μη ψάχνετε πάντως για άλλες εκδόσεις αφού η μοναδική που θα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας είναι αυτή με τα 4GB μνήμη και τα 64GB αποθηκευτικού χώρου.

Σύντομα περιμένουμε και την κυκλοφορία δύο χρήσιμων περιφερειακών όπως το DeX το οποίο στα πρότυπα του Continiuum της Microsoft, μετατρέπει το Galaxy S8 σε υπολογιστή μόλις το συνδέσουμε με πληκτρολόγιο, ποντίκι και οθόνη ή τηλεόραση. Στην περίπτωση αυτή πολλές από τις εφαρμογές όπως το Office, τρέχουν σε πλήρη οθόνη ενώ άλλες σε δικό τους παράθυρο. Το δεύτερο είναι το ανανεωμένο Gear VR σε συνεργασία με την Oculus για κορυφαίες mobile VR εμπειρίες.

insomnia

Αφησε το σχόλιο σου

Η Διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Close