ΠΩΣ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ είναι ο τρόπος ζωή μας. Τη λέμε δε Φυσική ανοσία σε αντίθεση με την ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΟΣΙΑ που προκαλείται από τα εμβόλια.
Ο τρόπος αυτός της ζωής μας χαρακτηρίζεται από τη ΔΙΑΤΡΟΦΗ, την ΚΙΝΗΣΗ και το ΨΥΧΙΚΟ ΣΘΕΝΟΣ.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Η ποσότητα και η ποιότητα της διατροφής μας παίζει, όπως είναι φυσικό, πρωταρχικό ρόλο στη διατήρηση της Υγείας και της Ζωτικότητας μέχρι τα βαθιά γεράματα. Διαιτητικές παρεκτροπές σε ποιότητα και ποσότητα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την οποία υποσκάπτουν και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους αρρώστια.
Η τροφή εμπλουτίζει το αίμα με τα συστατικά εκείνα που είναι απαραίτητα για την απόδοση ενέργειας, καθώς επίσης για τη διατροφή και ανάπλαση των κυττάρων του σώματος. Ο ψυχισμός μας, τα αισθήματά μας, ο τρόπος επικοινωνίας και αντιδράσεως μας έχουν άμεση σχέση με τη Διατροφή μας.
Ο έλεγχος της ποσότητας της τροφής είναι μάλλον απλός. Φτάνει να έχουμε τη θέληση να σταματούμε πριν ακόμη χορτάσουμε και να σηκωνόμαστε από το τραπέζι με ελαφρύ στομάχι
Άλλος κανόνας είναι:
1. Να καθόμαστε στο τραπέζι ξεκούραστοι και ευδιάθετοι.
2. Να μασούμε καλά την τροφή μας, όποια σύσταση και αν έχει, πράγμα που σημαίνει ότι και μαλακιά αν είναι πρέπει να τη μασάμε για να την εμπλουτίσουμε με το σάλιο που αποτελεί και το πρώτο στάδιο της πέψης. Έτσι διευκολύνουμε τη λειτουργία του στομάχου και την παραπέρα πέψη και αφομοίωση της τροφής.
3. Να αποφεύγουμε να πίνουμε νερό ή άλλα υγρά κατά τη διάρκεια του φαγητού, γιατί με αυτόν τον τρόπο αραιώνουμε τα γαστρικά υγρά που ετοίμασε ο οργανισμός για να δεχθεί την τροφή που του δίνουμε, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί -για να καλύψει τις ανάγκες του στη λειτουργία που του ετοιμάζουμε – να δώσει και άλλα υγρά, και άλλα, ώστε σιγά σιγά να φτάσουμε στην υπερχλωρυδρία και αργότερα ίσως και στο έλκος.
4. Να αποφεύγουμε το πολύ αλάτι και τα καρυκεύματα που οπωσδήποτε ερεθίζουν τον βλεννογόνο του στομάχου.

Τώρα η ΠΟΙΟΤΗΤΑ της τροφής.
Είναι η βάση της Υγείας και της Ζωής. Είναι η ποιότητα της καύσιμης ύλης που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τις ανάγκες του, για τη λειτουργία του, για την απόδοση ενέργειας, για την διατροφή και ανάπλαση των κυττάρων, όπως αναφέρθηκε.
Η αναζήτηση της τροφής, αρχίζει από την καλλιέργεια, την συντήρηση, και την προπαρασκευή (μαγείρευμα).
Κατά κανόνα η γη που καλλιεργείται πρέπει να είναι εύφορη ή να εμπλουτίζεται με βιολογικό τρόπο. Σε αντίθεση με τη χημική λίπανση που αλλοιώνει την ποιότητα της τροφής. Η δε προστασία των καρπών να γίνεται και αυτή με βιολογικό τρόπο και όχι με χημικά ραντίσματα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας.
Θα θυμάστε ότι πριν λίγους μήνες, φτάσαμε στο σημείο να μας ειδοποιούν από το ραδιόφωνο να προσέξουμε γιατί στην τάδε λαϊκή αγορά πουλήθηκαν μαρούλια που ήταν ραντισμένα με δηλητηριώδεις ουσίες. Όσοι πρόλαβαν καλώς. Οι άλλοι όμως έτρεχαν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών…
Η συντήρηση των τροφών και η προστασία από τη νοθεία είναι βασικό πρόβλημα για την υγιεινή διατροφή. Η δέ προπαρασκευή θέλει και αυτή μεγάλη προσοχή γιατί με τον τρόπο πού χρησιμοποιούμε, αξιοποιούμε την τροφή ή καταστρέφουμε τα συστατικά της. Υπάρχουν τροφές που πρέπει να τρώγονται ώμές. Υπάρχουν τροφές που πρέπει να βράζονται (όσπρια) για να είναι πιο εύπεπτες. Υπάχουν τροφές που πρέπει να ψήνονται ή να προετοιμάζονται με φυσική ζύμωση (πυτιά ή μαγιά μπύρας) όπως τα δημητριακά-ψωμί-το τυρί και το γιαούρτι.
Στη διατροφή πρέπει να υπάρχει σωστή αναλογία μεταξύ ωμών και μα- γειρευμένων. Όπου υπερτερεί η χρήση ωμών τροφών υπάρχει καλύτερη υγεία. Τέλος η επιλογή μεταξύ κρεατοφαγίας, χορτοφαγίας και μικτής διατροφής, δηλαδή η σχέση μεταξύ λευκωμάτων ζωϊκών, λευκωμάτων φυτικών, υδατανθράκων λιπών, βιταμινών και μικροστοιχείων.
Δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη σχετικά με την κρεατοφαγία και την χορτοφαγία. Προσωπικά είμαι υπέρ της γαλακτοφυτικής διατροφής με μικρή συμμετοχή (μια-δυό φορές τη βδομάδαβδομάδα) κρέατος ή ψαριού και τούτο κυρίως για λόγους κοινωνικότητας (μέχρι να μάθετε να μην ενοχλείσθε που κάνετε το σωστό, επειδή δεν το κάνουν οι άλλοι). Όσοι ακολουθούν αμιγή γαλακτοφυτική διατροφή είναι απόλυτα υγιείς και οπωσδήποτε υγιέστεροι από εκείνους που η βάση της διατροφής τους είναι το κρέας.
Η θέση μου αυτή στην ποιότητα της τροφής πηγάζει κυρίως από κλίματολογικούς παράγοντες του τόπου μας και την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Θυμάμαι όταν, φοιτητής ακόμη, ρώτησα τον καθηγητή της Παιδιατρικής ΧΩΡΕΜΗ γιατί οι Βούλγαροι τρώνε περισσότερα αυγά από μας. Μου απάντησε ότι άλλο το συκώτι των Βουλγάρων, άλλο το δικό μας.
Ακόμη η θέση μου αυτή επηρεάζεται από πολλές μελέτες στο θέμα τούτο, από το ότι εκατομμύρια ανθρώπων ζουν με τη δίαιτα αυτή και κυρίως από τον πατροπαράδοτο τρόπο διατροφής του Έλληνα. Ξεκινώ από το πως τρέφονταν οι παππούδες μας.
Με αυτά είναι εύκολο να καταλήξει κάποιος σε ένα διαιτολόγιο υγιεινό που να καλύπτει τις οργανικές μας ανάγκες, να έχουμε ζωτικότητα και σθένος, να εξασφαλίζουμε την υγεία μας και ακόμη, να μην επιβαρύνουμε το Κράτος να εισάγει από το εξωτερικό τρόφιμα (κρέατα ιδίως) που δεν μας είναι και τόσο απαραίτητα.
Με μια τέτοια διατροφή η ΕΛΛΑΔΑ μπορεί να είναι αυτάρκης. Μπορεί να θρέψει τον πληθυσμό της. Στό κάτο) κάτω, ας αυξήσει την κτηνοτροφία και ας φροντίσει την αλιεία της. Με αυτό τον τρόπο θα εκλείψει και το σκάνδαλο της σπατάλης συναλλάγματος για να μας φέρνουν κρέατα κάθε άλλο παρά υγιεινά, που μας δημιουργούν και πρόσθετες έγνοιες με τις ορμόνες που τα εμποΐίζουν, και τόσα άλλα.
Βάλτε μέσα στη βδομάδα, χωρισμένα σε μέρες,τα διάφορα τρόφιμα και θα φτιάξετε ένα ιδανικό διαιτολόγιο. Αρχίστε από τα φρούτα, το γάλα, τα ροφήματα με βότανα και χόρτα του βουνού, προχωρήστε στο τυρί, γιαούρτι. Ακολουθούν τα διάφορα χόρτα και οι βολβοί. Συμπληρώστε με δημητριακά και όσπρια. Αν περισσεύει, βάλτε. μια φορά τη βδομάδα κρέας και μια ψάρι, αλλά μόνο σε ένα γεύμα. Έχετε έτσι το υγιεινό διαιτολόγιο που αρμόζει στην ιδιοσυγκρασία μας και που μας χαρίζει υγεία και ζωτικότητα και μακροημέρευση.

ΚΙΝΗΣΗ: Για τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη της αρρώστιας είναι απαραίτητη η κίνηση. Αλλά όχι η οποιαδήποτε, όχι η κατά καιρούς βίαιη μετακίνηση όλων των μυών και αρθρώσεων. Η κίνηση επιδρά άμεσα στο κυκλοφοριακό σύστημα (καρδιά-αγγεία) στην κινητοποίηση του αίματος και τη μετατόπισή του από τις λίμνες όπου αποθηκεύεται, στην περιφέρεια, στους πνεύμονες, όπου συνήθως υπολειτουργούν με τη συνήθη αναπνοή και δεν ανανεώνεται τακτικά ο υπολειπόμενος αέρας. Επίσης, με την κίνηση οι κοιλιακοί μυς υποβοηθούν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τέλος αποδε- σμεύεται η σκέψη από την’καθήλωση στα προβλήματα της ημέρας.
Σημειώνω μιαν εικόνα που μου έκανε εξαιρετική εντύπωση. Δυο άντρες τρέχουν σ’ ένα δάσος. Ο ένας νέος γύρω στα τριάντα πέντε και ο άλλος ηλικιωμένος γύρω στα εξήντα. Και η επεξήγηση: Ο νέος (ήταν γιατρός) τρέχει να προλάβει το έμφραγμα. Ο ηλικιωμένος τρέχει να θεραπεύσει το έμφραγμα.
Σε μια έρευνα οι ορθοπεδικοί απάντησαν στο ερώτημα αν η άσκηση μπορεί να προλάβει τη δισκοπάθεια, τη μάστιγα της εποχής μας, απάντησαν ότι αν όλοι οι άνθρωποι έκαναν τη γυμναστική που πρέπει, η δισκοπάθεια θα είχε εξαφανισθεί ή τουλάχιστον θα είχε περιοριστεί κατά πολύ.
Αναφέρω ακόμη την επίδραση κατά της δυσκοιλιότητας, των κιρσών, αιμορροΐδων, ευρυαγγείων, χαλάρωση ιστών, κυτταρίτιδας, έτσι για να τονίσω περισσότερο τη σημασία της άσκησης.
Δεν ασκούμε όμως μόνο τους μυς, τις αρθρώσεις, και ό,τι ανέφερα, αλλά ασκούμε τα δόντια με το γερό μάσημα σκληρών τροφών που έχει σημασία για γερά ούλα, ασκούμε τους μυς των βολβών των οφθαλμών για να προλάβουμε διαθλαστικές ανωμαλίες.
Πολλές κακώσεις της σπονδυλικής στήλης με άμεσο αντίκτυπο στα διάφορα όργανα που νευρώνονται από τα νεύρα που περνούν από τα μεσοσπονδύλια τμήματα (βλέπε ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ) και των αρθρώσεων, αποφεύγονται με την άσκηση και το δυνάμωμα των μυών και των συνδέσμων που «δένουν» τη σπονδυλική στήλη. Πόσες φορές ένα στραμπούλιγμα πέρασε απαρατήρητο γιατί ήταν γυμνασμένο το άτομο και οι σύνδεσμοι κράτησαν γερά την άρθρωση. Και πόσοι άλλοι με το παραμικρό στραμπούλιγμα κρεβατώνονται, ώσπου να θρέψει η άρθρωση ή να επουλωθεί ένα τραύμα στους συνδέσμους, σε αγύμναστα άτομα.
Γενικά η επίδραση της άσκησης στην υγεία μας είναι πολύ πιο βαθιά από ό,τι έχουμε συνηθίσει να τη βλέπουμε. Εχει απόλυτη συνάρτηση με την καλή υγεία και τη ζωή.

Η ΑΣΚΗΣΗ γίνεται με διάφορους τρόπους. Αρχίζει με τον περίπατο και φτάνει ως το τρέξιμο (JOKING), το τροχάδην επί τόπου, την ορειβασία, ορισμένες ασκήσεις που βοηθούν την αναπνοή, την τόνωση των μυώνσυνδέσμων της σπονδυλικής στήλης, τις επικύψεις, τις αθλοπεδιές (κολύμπι, κωπηλασία, ποδηλασία, τέννις κλπ. κλπ).
Ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν χρόνο και τόπο για άσκηση, συνιστώ:
1. Τροχάδην επί τόπου
2. Επικύψεις
3. Αναπνευστικές ασκήσεις
4. Ασκήσεις αυχένος
5. Και ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ή χάμω κάμνουμε τρεις ειδικές ασκήσεις 10-30-50 φορές.
Α. Παραλλαγή του ποδηλάτου σε αργό ρυθμό και σε πλάγια θέση τα πόδια.
Β. Σηκώνουμε τεντωμένα τα δύο πόδια σε θέση γωνία με το σώμα (10 φορές)
Γ. Σηκώνουμε τον κορμό σε θέση γωνία με τα τεντωμένα πόδια (10 φορές).
Με τις ασκήσεις αυτές σε δέκα μέρες θα νοιώθετε άλλος άνθρωπος.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ:
Δεν είναι πολύς καιρός που χώριζαν εντελώς το Σώμα από την Ψυχή. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο, υποστήριζαν. Εμείς πιστεύουμε στο ΕΝΙΑΙΟ του Ιπποκράτη. Πιστεύουμε απόλυτα στην άμεση αλληλεξάρτηση του Σώματος και της Ψυχής. Τούτο έγινε παραδεκτό από όλους και δεν υπάρχει λόγος να επεκταθούμε. Αν αναφέρθηκε στην αρχή ο διαχωρισμός, έγινε για να τονισθεί η προσήλωσή μας στην Παραδοσιακή Ιατρική που δεν παρασύρεται από εφήμερες δοξασίες.
Η Ψυχική Υγιεινή χωρίζεται στην ατομική και την κοινωνική.
Στην ΑΤΟΜΙΚΗ υγιεινή το άτομο οφείλει να βάλει μια τάξη στη ζωή του, να ελέγχει τις πράξεις του και γενικά την συμπεριφορά του, να είναι γελαστός και εύθυμος, έστω και αν δεν του έρχονται όλα βολικά. Όταν μπαίνει σπίτι του να αφήνει την κούραση και την κακοθυμία του στην εξώπορτα και να δείχνει χαρούμενος. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβετε – αν το καλοσκεφτείτε τι σημαίνει τούτο για τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που σας περιμένουν να γυρίσετε από τη δουλειά και να σας χα- ρούν. Να φάτε χαρούμενα, να μιλήσετε ευχάριστα, να ξεκουραστείτε. Άμα δεν τα καταφέρετε και μπείτε σπίτι κουρασμένος και μουτρωμένος, εκεί που είναι έτοιμοι να σας υποδεχθούν χαρούμενοι με ανοικτή αγκαλιά, τέτοια παρουσία σας τους παγώνει.
Χαμογελάστε στον καθρέφτη σας. Η ζωή, ό,τι πρόσωπο της δείξεις, αυτό θα σου δείξει. Γελάτε εύκολα. Θα σας απαλλάξει από πολύ άγχος. Και μη βιάζεστε. Εκεί που πηγαίνετε βιαστικός, για μια στιγμή αλλάξετε προς το αργό το περπάτημά ας και κάντε μια σύγκριση πώς αισθάνεστε τώρα. Θα εκπλαγείτε.
Άμαείσαστε κουρασμένος, πρέπει να βρείτε τον τρόπο να ξεκουραστείτε. Είναι απαραίτητο. Και φροντίστε κατά τη διάρκεια του 24ωρου να βρείτε τον χρόνο και τον τρόπο να ψυχαγωγηθείτε με οτιδήποτε σας ευχαριστεί. Να διώξετε τις έγνοιες και να αφήσεχε τον εαυτό σας ελεύθερο.
Συμπληρώνουμε την όλη ατομική Ψυχική υγιεινή με τον αυτοέλεγχο. Αν βρισκόμαστε σε πρόβλημα, να το λύσουμε. Αν είναι δύσκολο, να αναβάλλουμε για λίγο τη λύση του. Αν δεν λύνεται, να το αφήσουμε. Αλλοίμονο σε κείνον που κάθεται να λύσει πρόβλημα που δεν έχει λύση. Χάθηκε. Πελάγωσε. Ψάχνει να βρει κάτι που δεν υπάρχει. Ό,τι σας πειράζει, ό,τι σας δυκολεύει τη ζωή, αποδιώξτε το με τον αυτοέλεγχο. Άμα απαλλαγείτε, να δείτε πώς θα νιώσετε ξαλαφρωμένοι.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ:
Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν. Δεν είναι ευτυχισμένος μόνος του. Θέλει συντροφιά. Και τη βρίσκει στους συνανθρώπους του. Μα για να είναι εποικοδομητική και όχι καταστρεπτική αυτή η συντροφιά, πρέπει να ακολουθεί ορισμένους κανόνες:
1. Να σέβεσαι τις ιδιοτροπίες και πεποιθήσεις των άλλων.
2. Όταν σέ ένα θέμα διαφωνείτε, προσπεράστε το, αν βλέπετε ότι δεν πρόκειται ο ένας να πείσει τον άλλον.
3. Αν αντικρούονται τα συμφέροντά σας, υποστηρίξετέ τα σωστά και έντιμα.
4. Από τα διάφορα άτομα που συναναστρέφεστε, να παίρνετε ό,τι σας ευχαριστεί. Ο ένας λέει αστεία π.χ. ο άλλος χορεύει καλά κοκ.
5. Να μη λυπάστε και να μη το βάζετε μέσα σας αν ο ανταγωνιστής σας κερδίζει. Δεχθείτε το ψύχραιμα.
6. Αν ένας σας πίκρανε, σας αδίκησε, ή σας πόνεσε, ξεχάστε τον. Αν είναι ανάγκη να τον συναναστρέφεστε μην έχετε μέσα σας άσχημα συναισθήματα που σας δηλητηριάζουν την ζωή. Μην ξεχνάτε ότι όση σημασία δίνετε στο κακό που σας κάνουν, τόσο τους βοηθάτε να σας βλάψουν. Τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να σας κάνουν τίποτε, αν μάθετε να είστε ψύχραιμοι. Και το κυριότερο: Νά μάθετε να συγχωρείτε και να αγαπάτε.
Οι διαπροσωπικές σχέσεις θέλουν μεγάλη μαεστρία στη σημερινή κοινωνία. Μα ήδη υπάρχει και ειδικός κλάδος γι’ αυτό.
Είναι μεγάλο κέρδος να διατηρείς την ψυχραιμία σου σε μια διαμάχη, τη στιγμή που ο άλλος είναι έτοιμος να σου επιτεθεί ακόμη. Και στην πιο δύσκολη περίπτωση ακόμη, ο ψύχραιμος θα κερδίσει. Φανταστείτε τον εαυτό σας έξαλλο από θυμό. Πώς σας φαίνεται; Και δέστε τον αμέσως ήρεμο και αποφασιστικό, να ελέγχει τις κινήσεις του, τις πράξεις του, τα λόγια του. Δεν υπάρχει αποτελεσματικότερο όπλο κατά του αντιπάλου σας.
Όταν ο άλλος χάνει τον έλεγχό του και υψώνει τη φωνή, χαμηλώστε την εσείς. Θα εκπλαγείτε από την αντίδρασή του. Κατα πάσαν πιθανότητα θα τα χάσει γιατί δεν το περίμενε.
Όταν συζητάτε με κάποιον για ένα πρόβλημα, κοιτάζετέ τον στα μάτια. Ποτέ να μην κατεβάζετε – χαμηλώνετε τα μάτια . Έτσι θα ελέγχετε τις αντιδράσεις του, θα διαπιστώνετε αν σας κατάλαβε ή όχι. Και να μιλάτε σιγά. Δείξετε στον άλλο να καταλάβει αμέσως τις προθέσεις σας. Εάν’ μεν δεν αντιδικείτε μαζί του αλλά δεν μπορείτε να τον βοηθήσετε ή να λύσετε ένα του πρόβλημα, εξηγήστε του τους λόγους. Θα φύγει λυπημένος, αλλά ικανοποιημένος γιατί βρήκε κατανόηση. Αν αντιδικείτε, δώστε του να καταλάβει ότι δεν χρησιμοποιείτε ποτέ ανέντιμα μέσα. Θα βαρυγκομή- σει, αλλά δεν θα σας κρατά κακία.
Δεν τελειώνει το θέμα τούτο. Γιατί η ψυχή του ανθρώπου είναι ανεξιχνίαστη.
Οι ψυχαναλυτές, οι ιατροπαιδαγω- γικοί σταθμοί, οι συμβουλευτικοί σταθμοί, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να βλέπουν το πρόβλημά μας με την ψυχραιμία του τρίτου και να βρίσκουν πιο εύκολα τη λύση που μας προτείνουν.

Αφησε το σχόλιο σου

Η Διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Close