Ποιοι θα πληρώσουν έξτρα φόρους: Ποιοι φόροι αυξάνονται

Ποιοι θα πληρώσουν έξτρα φόρους: Ποιοι φόροι αυξάνονται

Στο τραπέζι οι αλλαγές στο φορολογικό, με την κυβέρνηση να επιδιώκει γρήγορη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. «Αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό και οι εκκρεμότητες σε φόρους σε φυσικά πρόσωπα, ενοίκια και τυχερά παιχνίδια.

Δραστικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές στη φορολογία, ενώ συνολικά 300 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» του δημοσιονομικού κενού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day.gr, αν οι δανειστές επιμείνουν για φέτος μόνο σε ό,τι ορίζει το Μνημόνιο, στη συμφωνία του Ιουλίου την οποία μνημονεύει συχνά η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να προκύψουν φέτος τα εξής πρόσθετα έσοδα:

150 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων,

142 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου στα ενοίκια,

32 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας των αγροτών,

ενώ με κάποιο τρόπο θα πρέπει να κλείσουν και οι τρύπες των 210 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν ανοίξει από τη μη εφαρμογή του ειδικού τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ και

επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τα VLT’s.

Ο λογαριασμός μόνο από αυτές τις παρεμβάσεις ξεπερνά τα 620 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά (δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να προέλθουν από τη φορολογία φυσικών προσώπων.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιμένει ότι θέμα αναδρομικών αυξήσεων στους φόρους για τα εισοδήματα του 2015 δεν τίθεται. Οι φορολογικές δηλώσεις όμως δεν έχουν αρχίσει να υποβάλλονται ακόμα, παρότι το σύστημα Τaxis είναι έτοιμο για την υποδοχή τους.

Το παρασκήνιο

Οι δανειστές, από την πρώτη στιγμή, δεν είδαν με καλό μάτι τα σενάρια για ενιαία κλίμακα φορολόγησης εισοδημάτων από κάθε πηγή. Το σενάριο αυτό κάηκε από τα πρώτα. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι την πρόταση για κατακόρυφη αύξηση των ανώτατων συντελεστών (50% για πάνω από 60.000 ευρώ και 60% για πάνω από 100.000 ευρώ). Τα νούμερα δεν έβγαιναν και άρχισε να κατεβαίνει χαμηλότερα ο συντελεστής, σε 42%. Από τις 42.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 35.000 αρχικά, στις 30.000 στη συνέχεια, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

Οι δανειστές έβαλαν στο τραπέζι μείωση αφορολόγητου ορίου και αύξηση των φόρων στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Απερρίφθη από την κυβέρνηση.

Κάπως έτσι σήμερα, η κυβέρνηση θα συζητήσει το τελευταίο σενάριο για μια κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων – αγροτών, με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ (αλλά με έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 9.500 ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους), 32% για τις επόμενες 5.000 ευρώ (έως τις 30.000), 42% για το τμήμα εισοδήματος από 30.000 έως και 60.000 ευρώ και στη συνέχεια 50% για εισοδήματα από 60.000 και πάνω. Το σενάριο για 60% φαίνεται να μπαίνει στον πάγο.

Τι γίνεται με ελεύθερους επαγγελματίες, ενοίκια και εισφορά αλληλεγγύης

Την ίδια κλίμακα χωρίς αφορολόγητο παζαρεύει η κυβέρνηση και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να γλυκάνει όσους δηλώνουν σχετικά χαμηλά εισοδήματα και τους οποίους «τσεκουρώνει» με τις προτάσεις για το ασφαλιστικό.

Η αύξηση των φόρων στα ενοίκια κρίνεται πολιτικά η πιο ανώδυνη. Αυξάνεται ο συντελεστής από το 11% στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, από 33% σε 35% για εισοδήματα από 12.000 έως και 40.000 ευρώ και έρχεται και ένας ακόμα συντελεστής 40% για υψηλότερα εισοδήματα.

Στο τραπέζι μπαίνει και η νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης, με αύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 10% (από 8%) αλλά με εφαρμογή σε κλιμάκια εισοδήματος και όχι στο συνολικό εισόδημα από το πρώτο ευρώ, για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Αφησε το σχόλιο σου

Η Διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Close