Ο μουντός καιρός μελαγχολεί τις… καστανομάτες

Ο μουντός καιρός μελαγχολεί τις… καστανομάτες

Οι βροχερές, μουντές ημέρες «ρίχνουν» την διάθεση μας κι αυτό είναι γνωστό και από επιστημονικές μελέτες.

Ωστόσο, νέα έρευνα διαπιστώνει ότι οι γυναίκες με καστανά μάτια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μελαγχολήσουν όταν ο καιρός χαλάει.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλίας διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με σκουρόχρωμα μάτια είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (Seasonal Affective Disorder – SAD), σε σχέση με τους γαλανομάτες άντρες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σκοτεινά μάτια αφήνουν λιγότερο φως να διεισδύσει σε αυτάγεγονός που επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή της σεροτονίνης, γνωστής και ως «ορμόνη της ευτυχίας».

«Εάν είστε γυναίκα με καστανά μάτια, βάσει της μελέτης μας, έχετε διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσετε εποχική συναισθηματική διαταραχή, από ότι ένας άνδρας με μπλε μάτια», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Λανς Γουορκμαν.

«Θεωρούμε ότι τα μπλε μάτια πιθανόν να έχουν αναπτυχθεί στους Ευρωπαίους ως μια γενετική μετάλλαξη πριν από 10.000 χρόνια για να τους προστατεύσουν από τα συμπτώματα κατάθλιψης που δημιουργεί η διαβίωση μακριά από τον Ισημερινό κατά τους χειμερινούς μήνες» προσθέτει.

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν την εν λόγω μελέτη στο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, μελέτησαν στοιχεία 175 ατόμων στη Βρετανία και την Κύπρο, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν έρευνα σε 2.031 Βρετανούς, διαπιστώνοντας ότι οι γυναίκες ήταν 40% πιθανότερο να υποφέρουν από εποχική συναισθηματική διαταραχή.

 

nooz

Αφησε το σχόλιο σου

Η Διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Close