Νικηταράς.Το άδοξο τέλος ενός πραγματικού ήρωα.

Νικηταράς.Το άδοξο τέλος ενός πραγματικού ήρωα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο NICK

Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Πειραιώς. Ένας τυφλός γέροντας με σακατεμένο σώμα ζητιανεύει στον προαύλιο χώρου του ναού, μια θέση την οποία η κυβέρνηση του δώρισε με μεγαλοψυχία αντί της σύνταξης που διεκδικούσε για να ζήσει. Ένας απεσταλμένος των μεγάλων δυνάμεων τον πλησιάζει και αμέσως ο γέροντας,καταλαβαίνοντας ότι πρρόκειται για κάποιον σημαντικό μαζεύει γρήγορα το χέρι με το οποίο ζητά ελεημοσύνη και όταν ο άνθρωπος εκείνος τον ρωτά “Tι κάνεις εδώ στρατηγέ μου?”, η απάντηση του είναι “Απολαμβάνω την ελευθερία της πατρίδας μου”. Συζητούν για αρκετή ώρα ώσπου ο απεσταλμένος αυτός αποφασίζει να φύγει όμως επίτηδες αφήνει να πέσει ένα πουγκί γεμάτο με λίρες. Ο ζητιάνος ακούει τον ήχο και αμέσως πιάνει το πεσμένο πουγκί και καταλαβαίνει πολύ καλά τι περιέχει.”Ε εσύ! Κάτι σου έπεσε!!! Είναι λεφτά. Πολλά λεφτά! Πάρτα και κρύψε τα καλά γιατί η περιοχή είναι γεμάτη κλέφτες.” Ακόμα και στο έσχατο σημείο ο Νικηταράς αρνείται να πάρει κάποιον έπαινο!

Λίγα χρόνια πριν,ο γέρος αυτός ζητιάνος, ο οπόιος ήταν ένα παλικάρι πρώτης διαλογής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στη μάχη των Δερβενακίων. Τα στενά είναι πλυμμηρισμένα με Τούρκους και εκείνος αλλάζει το τέταρτο σπαθί γιατί τα προηγούμενα τρία τα κομμάτιασε από την πολύωρη χρήση. Είναι κατάκοπος όμως φωνάζει στον εαυτό του “Κουράγιο Νικήτα για την Ελλάδα παλεύεις!”. Η μάχη τελείωνει και βρίσκει τους επαναστατημένους Έλληνες νικητές. Όλα τα μεγάλα κεφάλια της επανάστασης προσπαθούν να πείσουν τον Νικηταρά να πάρει λάφυρα όμως εκείνος δέχεται μόνο αυτά που αρκούν για να θρέψει την οικογενειά του.

Ο Νικηταράς φυλακίστηκε τρεις φορές επί Όθωνα και βασανίστηκε μέσα στις φυλακές με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.Όταν αποφυλακίστηκε η σωματική του κατάσταση ήταν τέτοια ώστε και μόνο στη θέα του, η κόρη του έχασε τα λογικά της. Απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών πάμπτωχος  με τελευταία επιθυμία να ταφεί δίπλα στον Κολοκοτρώνη.

 

Αφησε το σχόλιο σου

Η Διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Close