Λατρεμένο Κοτόπουλο Κοκκινιστό με Ταλιατέλες

Λατρεμένο Κοτόπουλο Κοκκινιστό  με Ταλιατέλες

Το κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, ανήκει μέσα στα δέκα πιο κλασικά φαγητά που γίνονται σε κάθε σπίτι της Ελλάδας, τουλάχιστον μια φορά το μήνα. κοτοπουλο κοκοριΑπόλυτα σπιτικός συνδυασμός, εντελώς γιάμυ-γιάμυ comfort food, γίνεται στη πιο χωριάτικη εκδοχή της συνταγής με κόκορα αλανιάρη και χοντρά μακαρόνια με τρύπα ή χυλοπίτες, μέχρι στη πιο εξευγενισμένη αστική βερσιόν, με φιλεταρισμένα κομματάκια από κοτόπουλο χωρίς πέτσα και ιταλική πάστα. Εύκολη γεύση που κερδίζει παιδιά και μεγάλους και έχει βέβαια χιλιάδες εναλλακτικές εκτελέσεις και συνταγές, με κάθε σπιτικό να κοκορεύεται για τη δικιά του.

κοκκορας κοκκινιστος χυλοπίτες.

Ο μοναδικός συνδυασμός των γεύσεων αυτών των τριών λαχανικών που σοτάρονται αργά επί ώρα και μελώνουν, αποτελεί το γευστικό υπόβαθρο για την ντομάτα και το κοτόπουλο σε ένα πιάτο με έντονα σπιτική γεύση.

Το πράσο, που είναι απ’ τα πιο αγαπημένα υλικά, δένει 100% με τα προηγούμενα, φέρνει γλύκα που σπάει την οξύτητα της ντομάτας και δίνει βάθος στη γεύση, στρογγυλεύοντας τη σάλτσα. Επέλεξα για τη συνταγή φιλετάκια από μπούτια κοτόπουλου, γιατί δεν στεγνώνουν σαν τα στήθη στο μαγείρεμα και μη έχοντας κόκαλα, είναι πολύ πιο ευχάριστα στο πιάτο με το ζυμαρικό.….

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή με αμιγώς σπιτική γεύση που γίνεται σε 50 λεπτά συνολικά και εγγυημένα θα ενθουσιάσει, σε κάθε είδους τραπέζι.

Είναι από τις συνταγές που σηκώνει παραλλαγές (χωρίς να τις χρειάζεται όμως) αρκεί κανείς να διατηρήσει δυο τουλάχιστον τεχνικές λεπτομέρειες ακριβώς όπως στην προτεινόμενη εκτέλεση: Κατ’ αρχάς είναι απαραίτητη η ύπαρξη battuto (συνδυασμός από σοταρισμένο κρεμμύδι, καρότο και σέλερι), ως βάση της σάλτσας και επίσης, καταλυτικός για τη γευστικότητα της συνταγής είναι και ο τρόπος σοταρίσματος των λαχανικών επί δεκάλεπτο σε χαμηλή φωτιά που γίνεται μάλιστα ξεχωριστά απ’ το κοτόπουλο που σοτάρεται πιο πριν και περιμένει τη τρίτη φάση, για να συνδεθεί με τα λαχανικά.

κοτοπουλκο κιοκκινιστο χυλοπίτεςΜια παραλλαγή που κάνω εγώ συχνά, ανάλογα και με το τι έχει το ψυγείο μου, είναι αντί για πράσο να βάλω συνδυασμό από πιπεριές, κυρίως κέρατο και Φλωρίνης, που είναι ενδιαφέρουσες, πάνε τη γεύση λίγο πιο δίπλα, χωρίς βέβαια να βγάζουν την γευστική μεστότητα του πράσου. Επίσης αντί για μπύρα μπορεί κανείς να βάλει κανείς κρασί είτε λευκό, είτε κόκκινο. Το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό και θα σας αρέσει επίσης. Όμως, έχοντας κάνει αυτή τη συνταγή με πολλές παραλλαγές επί χρόνια και θεωρώντας την απ’ τις αγαπημένες μου, έχω να δηλώσω ότι η ειδικά η εκτέλεση με την συγκεκριμένη μπύρα, Grimbergen Double που προτείνω, ανεβάζει το γευστικό αποτέλεσμα κατά 15-20% σε σχέση με ό,τι είχα μαγειρέψει και δοκιμάσει πριν. Δεν το περίμενα ούτε και εγώ να κάνει τόση διαφορά σε ένα ήδη εξαιρετικό αποτέλεσμα αλλά τα κατάφερε! Το προφίλ της και τα γευστικά χαρακτηριστικά της με αρώματα δαμάσκηνου και καραμέλας δένουν με τα μελωμένα λαχανικά και τον κλασικό παιχνιδιάρικο συνδυασμό σκόρδου-κανέλας και σε στέλνουν αδιάβαστο. Αξίζει πραγματικά να ψάξετε να την βρείτε (υπάρχει σε ΑΒ) και να την χρησιμοποιήσετε και όχι να βάλετε απλά “μια οποιαδήποτε άλλη μπύρα” στη θέση της.

Υλικά (για 4 άτομα)

700 γρ. φιλετάκια μπουτιού κοτόπουλου (8 κομμάτια)
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 μεσαίο καρότο στον τρίφτη
1 μπαστούνι σέλερι ψιλοκομμένο
1 πράσο σε λεπτές ροδέλες
1 μπύρα Grimbergen Double
400 γρ. σάλτσα τριμμένης ντομάτας
1 στικ κανέλας
3 φύλλα δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
70 μλ. παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
500 γρ. ταλιατέλες (ή παπαρδέλες ή χυλοπίτες ή άλλο ζυμαρικό πλατύ ή με τρύπα)

Παρασκευή

1. Προεργασία: Προετοιμάζετε όλα τα υλικά σας ψιλοκόβοντας κρεμμύδι και σέλερι, κόβοντας λεπτές ροδέλες το πράσο και περνώντας από τον τρίφτη το καρότο.

κοτοπουλο κοκκινιστο μακαρονια 12. Σοτάρετε το κοτόπουλο για 5’: Σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα βάζετε σε σχετικά δυνατή φωτιά το λάδι να κάψει για να σοτάρετε τα μπουτάκια του κοτόπουλου. Τα απλώνετε σε πλήρη ανάπτυξη και τα γυρνάτε στα δυο λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Στα 4-5 λεπτά που έχουν πάρει χρώμα και απ’ τις δυο πλευρές τα αφαιρείτε και τα αφήνετε σε μπολ για να προστεθούν στο φαγητό αφού σοτάρετε τα λαχανικά.

κοτοπουλο κοκκινιστο μακαρονια 23. Σοτάρετε τα λαχανικά για 10’: Χαμηλώνετε την ένταση της θερμοκρασίας στη μέση ή και πιο χαμηλά ανάλογα με την εστία σας. Στην κατσαρόλα που ήδη το λάδι καίει από πριν, προσθέτετε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για να σοταριστούν αργά ώστε να βγάλουν τη μέγιστη γεύση τους στη σάλτσα. Όλο το παιχνίδι είναι αυτή η διαδικασία με ανακάτεμα και σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά να διαρκέσει τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο, μελώνοντας τα λαχανικά. Λόγω χαμηλής έντασης της φωτιάς και του ανακατώματος, τα λαχανικά σας δεν κινδυνεύουν να καούν. Απλά μεγιστοποιούν την ένταση της γεύσης τους καθώς μαραίνονται ανεβάζοντας τα σάκχαρα. Αυτό είναι και το βασικό τεχνικό μυστικό του έντονου γευστικού πλούτου που θα νιώσετε στο τελικό πιάτο.
Προς τα μέσα ή κοντά στο τέλος της διαδικασίας, ρίξτε μέσα και τα καρυκεύματα και αρωματικά: σκόρδο, κανέλα, δάφνη, δεντρολίβανο και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

κοκορας κοκκινιστο μακαρονια 34. Μαγειρεύετε το φαγητό 15’-20’: Όταν πια τα λαχανικά έχουν φτάσει στο απόγειο της νοστιμιάς τους, προσθέτετε πίσω στη κατσαρόλα σας, τα σοταρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα ανακατεύετε με τα λαχανικά για 2 λεπτά και προσθέτετε στη συνέχεια την σάλτσα τριμμένης ντομάτας.

κοτοπουλο κοκκινιστο μακαρονια 4αΑνακατεύετε τη σάλτσα με τα λαχανικά και το κοτόπουλο και προσθέτετε στη συνέχεια τη μπύρα, Grimbergen Double. Ανακατεύετε πάλι καλά και αφού το φαγητό φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού, φροντίζετε να είναι το μάτι σε χαμηλή ένταση ώστε να σιγοβράσει το σύνολο για περίπου 15-20 λεπτά με ανοιχτό καπάκι. Αν θεωρήσετε ότι χρειάζεται συμπλήρωμα υγρού για να φτάσετε στο τελικό χρόνο, βάλτε λίγο νερό, ιδανικά ζεστό. Όταν όμως αφαιρέσετε τη κατσαρόλα απ’ το μάτι θα πρέπει να έχετε μια πηχτή σάλτσα. Αφήστε τη σάλτσα με το κοτόπουλο να δέσουν για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν τις σερβίρετε με τις ταλιατέλες ή με οτιδήποτε άλλο.

κοτοπουλο κοκκινιστο μακαρονια 4βΣημείωση: Τα φιλετάκια από μπούτι κοτόπουλου στη πραγματικότητα δεν χρειάζονται πάνω από 10-12 λεπτά υπ’ αυτές τις συνθήκες για να είναι έτοιμα από πλευράς ψησίματος μέχρι μέσα. Όσο όμως τα αφήνετε να σιγοβράζουν τόσο νοστιμίζουν τη σάλτσα και μαλακώνουν (μέχρις ενός σημείου βέβαια που αρχίζει να γίνεται το αντίστροφο). Αλλιώς, στα 12 λεπτά, η σάρκα τους απλά στέκει στη μπουκιά.

5. Βράζετε τα ζυμαρικά: Σε μεγάλη κατσαρόλα, με τουλάχιστον 4 λίτρα νερό, αφού φτάσει σε βρασμό και κοχλάζει, προσθέστε δυο κουταλιές σούπας αλάτι και στη συνέχεια τις ταλιατέλες. Ανακατέψτε και αφήστε τες για όσα λεπτά λέει στις οδηγίες.

κοτοπουλο κοκκινιστο μακαρονια 5Κρατήστε ένα φλιτζάνι ή μπρίκι με νερό απ’ αυτό που έβρασαν (για να τα αναζωογονήσετε στη πορεία αν χρειαστεί σε δεύτερο σερβίρισμα), σουρώστε τα και ρίξτε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα στη κατσαρόλα ή συνδυάσετε τα σε πιατέλα. Ανακατέψτε καλά να πάει παντού η σάλτσα.

κοτοπουλο κοκκινιστο μακαρονια 6Σερβίρισμα:

Όταν σερβίρετε ζυμαρικά κατά κανόνα δεν πρέπει να αφήνετε πάνω από δυο λεπτά να περάσουν από τη στιγμή που είναι έτοιμα μέχρι να μπουν στα πιάτα γιατί χάνουν γρήγορα τη θερμοκρασία τους. Ειδικά τα πλατιά ζυμαρικά όπως ταλιατέλες και κυρίως παπαρδέλες, στεγνώνουν πολύ γρήγορα λόγω μεγάλης επιφάνειας, οπότε όσο αργείτε να τα σερβίρετε, τόσο χρειάζονται αναζωογόνηση με το αμυλώδες νερό που κρατήσατε απ’ το βράσιμο γιατί έχουν πιει τα υγρά της σάλτσας.

Χρησιμοποιήστε βαθιά πιάτα και σερβίρετε πρώτα τις ταλιατέλες ανακατεμένες με τη σάλτσα τους και από πάνω τους τοποθετήστε από ένα φιλετάκι κοτόπουλου Συμπληρώστε με λίγη έξτρα σάλτσα απ’ τις παρυφές της κατσαρόλας σερβιρίσματος. Πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα ή γκράνα ή πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδέψτε βέβαια με δροσερή Grimbergen Double στους 6C, η οποία άλλωστε χρησιμοποιήθηκε στη σάλτσα, ώστε να δέσουν πλήρως τα γευστικά προφίλ. Ειδικά με αυτή τη συγκεκριμένη μπύρα που έχει πραγματικό χαρακτήρα στη γεύση, ο οποίος μάλιστα καταλήγει ν’ “ακούγεται” στο πιάτο, ο συνδυασμός φαγητού-ποτού είναι κορυφαίος.

κοτοπουλο κοκκινιστο μακαρονια 8

Αφησε το σχόλιο σου

Η Διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Close