Ενας Άγγελος πεταμένος στα σκουπίδια. (Video)

Ενας Άγγελος πεταμένος στα σκουπίδια. (Video)

ΓΡΑΦΕΙ Ο NICK

Ο Αναστάσιος Δέλλιος( Δελιάς) γεννήθηκε το 1912 στη Σμύρνη, γιός φημισμενου σαντουρίστα και από μικρός έδειξε την κλήση του στη μουσική. Δύο χρόνια πριν την καταστροφή της Σμύρνης ήρθε με την οικογενειά του και εγκαταστάθηκε στην Δραπετσώνα. Ο μικρός Ανέστης παίζει την κιθάρα του και γρήγορα μαθαίνει τις κακοτοπιές του Πειραιά και γίνεται ένα με αυτές.

Σε κάποια του λοιπόν βόλτα γνωρίζει τον Μάρκο Βαμβακάρη, ο οποίος τον παροτρύνει να αφήσει την κιθάρα του και να πιάσει το μπουζουκι. Ο γέρο-Μπάτης τον φωνάζει χαιδευτικά “Αρτέμη” ή “Ανεστάκι” και μαζί με τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Βαμβακάρη σχηματίζουν την πρώτη λαική κομπανία,την “Τετράς την ξακουστή του Πειραιώς”.

Ο Δελιάς ακμάζει γρήγορα στο παίξιμο και στη σύνθεση και ο ίδιος ο Βαμβακάρης τον παραδέχεται σαν μεγάλο δεξιοτέχνη. Στην κακόφημη συνοικία των Βούρλων γνωρίζει μια γυναίκα η οποία τον βάζει στον κόσμο των σκληρών ναρκωτικών. Οι φίλοι του προσπαθούν να τον βοηθήσουν να ξεμπλέξει  αλλά δεν αργεί να σταλεί εξόριστος στην Ίο ως τοξικομανής οπού εκεί σύμφωνα με μαρτυρίες μόνο αποτοξίνωση δεν γινόταν. Έπειτα από πολλά “μπες βγες” στην ηρωίνη έρχεται η  Γερμανική κατοχή και ένα πρωί του Ιουλίου τον βρίσκουν σε ένα καροτσάκι πεθαμένο να σφίγγει το μπουζούκι του. Ο Μάρκος Βαμβακάρης παρομοιάζει την εικόνα αυτή σαν “ένας άγγελος πεταμένος στα σκουπίδια”.

Γνωστά τραγούδια του Δελιά είναι: “Σούρα και Μαστούρα”,”Το Σακάκι”,”Το Χαρέμι στο Χαμάμ”,”Ο Νίκος ο Τρελλάκιας”,”Ο Φιγουρατζής”,”Το Κουτσαβάκι” καθώς και “Τον πόνο του Πρεζάκια”,ένα τραγούδι προφητικό για την καταληξή του.Στο τραγούδι που ακολουθεί ο Δημήτρης Μητροπάνος τον αναφέρει ονομαστικά

Αφησε το σχόλιο σου

Η Διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Close