100 lego ντολμαδάκια size S και XS

100 lego ντολμαδάκια size S και XS

Τα ντολμαδάκια με ρύζι είναι αυτά που αποκαλούμε ‘γιαλαντζί (yalanci)` – τούρκικη λέξη για το ΄ψεύτης’ και ‘ψεύτικος’ επειδή δεν περιέχουν κιμά που αποτελεί προφανώς, την κανονική ορίτζιναλ εκδοχή. Τα φρέσκα αμπελόφυλλα μετά το ζεμάτισμα διατηρούνται στην κατάψυξη για πολύ καιρό. Υπάρχει ένα μόνο σημείο προσοχής: αποθηκεύστε τα οριζόντια σε ταψάκι ή άλλο επίπεδο σκεύος ώστε παγωμένα να μην σπάσουν.

Προετοιμασία: 1-1 1/2 ώρα, ανάλογα και με την έφεση στο τύλιγμα, συν 30 λεπτά το μαγείρεμα. Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα αμπελόφυλλα, δεν θα χρειαστεί το ζεμάτισμα. Μπορείτε να ψιλοκόψετε τα υλικά όση ώρα μαγερεύεται το ρύζι. Ολόκληρη η συνταγή μπορεί να γίνει και 2 μέρες νωρίτερα και να διατηρηθούν τα ντολμαδάκια (εννοείται σκεπασμένα) στο ψυγείο.

Yλικά (για 100 περίπου ντολμαδάκια – 6 άτομα)
100 μεσαία αμπελόφυλλα και 10 επιπλέον
100 ml ελαιόλαδο
νερό
χυμός από 2 λεμόνια
πιπέρι

για τη γέμιση
3 κ.σ. ελαιόλαδο
200 ml νερό
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα (στον τρίφτη ή για δευτερόλεπτα στο μούλτι)
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ολόκληρα (και τα πράσινα φύλλα) ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
10 μεγάλα φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
1/2 κιλό ρύζι γλασέ
1/2 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

ντολμαδάκια γιαλαντζί - ζεμάτισμα - τσιγάρισμα - προετοιμασία γέμισηςΖεματίζετε τα αμπελόφυλλα: Tα πιάνετε σε ομάδες των 10-15 φύλλων ανάμεσα σε δυο τρυπητές σπάτουλες και τα βάζετε για 5-8 δευτερόλεπτα μέσα σε νερό που βράζει.
Σημείωση: Δεν θα πρέπει να βράσουν αλλά απλώς να μαλακώσουν ώστε να μην σπάζουν και να τυλίγονται εύκολα.
Τα βγάζετε και τα κρυώνετε αμέσως κάτω από τρεχούμενο νερό ή σε μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι την τελευταία ομάδα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά και ρίχνετε το ρύζι. Το γυρίζετε και ανακατεύετε για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνετε το νερό και σιγοβράζετε για 10 λεπτά, ώστε το ρύζι να μαλακώσει κάπως χωρίς ωστόσο να είναι έτοιμο.
Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε λίγο να κρυώσει και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε, αν χρειάζεται.
ντολμαδάκια γιαλαντζί μικρά - πως τυλίγονταιΤυλίγετε τα ντολμαδάκια: Παίρνετε κάθε φορά 1 φύλλο και τοποθετείτε στο κέντρο του 1 κ.γ. από την γέμιση. Διπλώνετε πρώτα το δεξί μέρος του φύλλου και από πάνω το αριστερό, δίνοντας ένα επίμηκες σχήμα, με την γέμιση στο κάτω μέρος. Διπλώνετε ρολάροντας το τμήμα της γέμισης στο υπόλοιπο και το αφήνετε με το κλείσιμο στο κάτω μέρος. Έτοιμο. Επαναλαμβάνετε μέχρι το τέλος, κρατώντας χωριστά τα μεγάλα αμπελόφυλλα για να μπουν στον πάτο της κατσαρόλας και πάνω στα στην τελευταία στρώση από ντολμαδάκια.
ντολμαδάκια γιαλαντζί - στρώσιμο κατσαρόλας και μαγείρεμαΤο στρώσιμο της κατσαρόλας: Καλύπτετε εντελώς τον πάτο με τα μεγάλα αμπελόφυλλα, βάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο – οι μερικές διπλοκαλύψεις επιτρέπονται. Αρχίζετε να τοποθετείτε περιμετρικά και με τάξη χωρίς κενά τα ντολμαδάκια κάνοντας ομόκεντρους κύκλους από την περιφέρεια της κατσαρόλας προς το κέντρο. Όταν η στρώση γεμίσει, ‘κτίζετε’ με τον ίδιο τρόπο πάνω της την επόμενη κ.ο.κ.
Μαγειρεύετε: Σκεπάζετε την τελευταία στρώση με τα υπόλοιπα μεγάλα φύλλα, ρίχνετε το λεμόνι, το ελαιόλαδο, πιπέρι και νερό να τα σκεπάζει και τοποθετείτε πάνω τους ανάποδα ένα πιάτο. Τα βάζετε στη φωτιά και μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, την χαμηλώνετε και μαγειρεύετε (μέτρια προς χαμηλή) με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 λεπτά. Aφήνετε να κρυώσουν λίγο και αφαιρείτε το πιάτο και τα επάνω αμπελόφυλλα.
ντολμαδάκια γιαλαντζί μικρά

Σερβίρισμα: Τα ντολμαδάκια σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου και σε πιατέλα σαν τουβλάκια lego -δείχνουν ωραία. Με φετούλες λεμόνι για όποιον αρέσκεται στα πιο ξινά αλλά και γιατί το κίτρινο φωτίζει το βαθύ πράσινο-καφέ και ανοίγει την όρεξη.

Αφησε το σχόλιο σου

Η Διεύθυνση email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία μαρκάρονται με *

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Lost Password

Close